Daha önce yapay ışık kaynakları tarafından kirletilmemiş, gezegenlerin ve yıldızların parladığı bir gece, gökyüzünü gördünüz mü? Dünya nüfusunun yarısı, şehirlerde veya şehre yakın alanlarda yaşıyor ve muhtemelen binlerce yıldızın parladığı karanlık bir gökyüzünü ışık kirliliği nedeniyle asla göremediler. Işık kirliliği, sadece amatör veya profesyonel astronomları etkilemekle kalmaz, doğada yaşayan diğer canlıları da etkiler.
“Gece Yer Küre 2008” projesi, ışık kirliliğini belirlemek için amatör astronomları göreve çağırıyor. Tek yapmanız gereken, gece hava tamamen karardıktan sonra (saat 8 -10 arası olabilir) dışarı çıkmak ve çıplak gözle, Orion Takımyıldızı’nı bulmak. Ardından, gördüğünüz takımyıldızını aşağıdaki fotoğraflarla karşılaştırmak ve parlaklık değerini belirlemek. Sonucu bu form yardımıyla bildirmek. Proje, 8 Mart’a kadar devam edecek.
Parlaklık Değeri: 1 Parlaklık Değeri: 2
Parlaklık Değeri: 3 Parlaklık Değeri: 4
Parlaklık Değeri: 5 Parlaklık Değeri: 6
Parlaklık Değeri: 7
(Karşılaştırma fotoğrafları ortalama 40 derece kuzey enlemleri için verilmiştir. Diğer referans fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.)
Orion Takımyıldızı’nı nasıl bulurum? Orion Takımyıldızı hem kuzey hem de güney yarımkürede görülebilen ve çok parlak yıldızlardan oluşan bir takım yıldızdır ve özellikle, merkez bölgesinde çok düzgün dizilmiş üç parlak yıldız yardımıyla kolaylıkla bulunabilir.
Ayrıca sonuçlarınızı bildirirken bulunduğunuz yerin koordinatlarına ihtiyacınız olacak. Bunun için “Google Earth” programını kullanabilirsiniz veya projenin kendi sayfasındaki uygulama ile koordinatlarınızı belirleyebilirsiniz.
Kaynaklar