– 04 Temmuz Yer günötede (152.091.129 km)
– 11 Temmuz Jüpiter ve Ay yakın görünümde
– 13 Temmuz Jüpiter Neptün’ün 0,6° güneyinde
– 14 Temmuz Venüs Aldebaran’ın 3° kuzeyinde (sabah)
– 18 Temmuz Mars ve Ay yakın görünümde; Ay, Ülker’in önünde (sabah)
– 19 Temmuz Venüs ve Ay yakın görünümde (sabah)
– 22 Temmuz Tam Güneş tutulması
– 25 Temmuz Satürn ve Ay yakın görünümde (akşam)
– 31 Temmuz Antares ve Ay çok yakın görünümde (akşam)
Bu ayın en önemli gök olayını ülkemizden izleyemeyeceğiz. 22 Temmuz’da Ay, Güneş’in önünden geçecek. Bu tutulma, 21. yüzyılın en uzun süren tam Güneş tutulması olacak. Tutulmayla ilgili ayrıntılı bilgiye, http://eclipse.gsfc.nasa.gov/ adresinden ulaşılabilir.
Satürn’ü akşam gökyüzünde görmek isteyenler için bu yılın son ayındayız. Gezegen, ayın başlarında güneybatı ufku üzerinde hala iyi konumda olsa da, ay sonunda alacakaranlığın bitimiyle batıyor olacak. Parlaklığı da 1,1 kadire düştüğü için, alacakaranlıkta seçilmesi zor olacak.
Satürn battığında Jüpiter doğugüneydoğu ufku üzerinde yükselmiş oluyor. -2,8 kadirle parlayan gezegen, gece boyunca gökyüzünde. Ne var ki, gezegen gece yarısı güney yönünde en yüksek konumuna ulaştığında bile gökyüzünde fazla yükselmiyor.
Jüpiter, gece yarısından yaklaşık 3 saat sonra gökyüzünde en iyi konumuna ulaştığı sırada, doğu ufkunda Mars ve Venüs beliriyor.Geçtiğimiz ayın sonlarına doğru birbirlerine çok yakın konuma gelen iki gezegen artık uzaklaşıyorlar. Mars gökyüzünde yükselirken Venüs konumunu koruyor. İkisi de sabah gökyüzünde sonbahar yıldızlarıyla birlikte görülebilir.
7 Temmuz sabahı, Venüs, Mars ve Ülker açık yıldız kümesi, küçük bir eşkenar üçgen oluşturacaklar. 19 Temmuz’da üçgen bozulmuş olsa da, Ay da manzaraya katılacak.
Merkür, ayın ilk birkaç günü zor da olsa sabah gökyüzünde görülebilir. Ufkun üzerinde hızla alçalan gezegen, 13 Temmuz’da akşamgökyüzüne geçecek. Ancak, ayın sonlarında bile ufkun üzerindeki yükselimi fazla artmayacak.