1973 yılında Fransa’da, 1980 yılında da ABD’de başlatılan çalışmalar, astronomiyi kullanarak, öğrencilere fen – matematik derslerini sevdirmeyi ve bu derslerden kaçışı önlemeyi amaçlıyordu. Aynı durum ülkemizde de söz konusu. Bunun yanında, temel bilimci eksikliği ve araştırmacı potansiyelimiz açısından ciddi sorunlar bulunuyor.Bir yandan liselerimizde astronomi derslerinin okutulmaması, ilköğretim ders kitaplarının yetersiz olması, öte yandan ögretmenlerimizin astronomi alanında hizmet içi eğitim ile yeni gelişmeleri alamaması sonucu gençlerimiz gökyüzü ve gök olaylarını tanımadan ve bilmeden yetişmekte. Yinede bazı kolejler, bünyelerinde kurdukları gözlemevleri ve eğitim programlarına dahil ettikleri astronomi dersleriyle gökbiliminin anlaşılmasına ve sevilmesine katkı sağlıyorlar.
1970’li yıllardan başlayarak fen eğitiminde astronominin bir araç olarak kullanılması ve bu zengin laboratuvarın ilkokuldan başlayarak öğrencilerin hizmetine sunulması günümüze gelindiğinde, belki de ülkemiz dışında, çok yaygın bir şekil almıştır. Astronomi eğitimi geniş bir bakış açısı ile öğrenciye bir yandan temel bilimlerin diğer alanlarının ara kesitlerini gösterirken, öte yandan da felsefi düşünme potansiyeli ve özgürlüğünü sağlar. Uzay çağının her yönüyle günlük yaşamımıza giren kavramları, astronomi kültürünü vazgeçilmez bir konuma getirmiştir.
Türkiye de çok az okulda astronomi eğitimi verilmektedir. Gözlemevine sahip olan okulların sayısı ise bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır maalesef. İstanbul’da bulunan Aka Koleji ise yaptırdığı “Güneş ve Uzay Gözlemevi” ile astronomi eğitimine ayrı bir önem vermektedir. 3 yıldır Astronomi Kulübü bazında çalışan gözlemevi, bu süreçte öğrencilerine astronomiyi tanıtarak, onların ilgisini çeken yeni bir dünya yaratmayı amaçlıyor. Geçen dönemden itibaren ise ilköğretim öğrencilerine astronomi ders olarak verilerek Türkiye de bir ilke imza atıldı. Gözlemevinde bulunan çapı 305 mm ve odak oranı f/6,3 olan Meade LX200 GPS Schmidt-Cassegrain model teleskop ile gözlemler gerçekleştirilmektedir. GPS sistemi sayesinde uydularla bağlantı kurarak bulunduğu yerin enlemini, boylamını ve yüksekliğini tespit edebilmektedir.
Aka Koleji öğrencileri, ana okulundan üniversiteye hazırlanan genç öğrencilere kadar uzayın görkemli büyüklüğünü, en yakın yıldızımız Güneş’i, gezegenleri, Güneş Sistemi’ni, doğal ve yapma uyduları, göktaşı yağmurlarını, yıldızları, ölen yıldız kalıntılarını, yıldız doğum bölgelerini ve daha birçok gökyüzü cismi ve olayını gözleyerek, inceleyerek öğrenme fırsatını buluyorlar.
Aka Koleji Güneş ve Uzay Gözlemevi, astronomi eğitimini mümkün olan en geniş kitleye ulaştırmak amacıyla, diğer eğitim kurumları öğrencilerinin ve sivil halkın da misafir olarak temel astronomi bilgileri edinmelerine olanak sağlıyor. Kısacası kurum astronomiye biraz ilgi duyan, astronomi haberlerini takip eden, gözlem yapmak isteyen herkese kapılarını açıyor. Belli bir program dahilinde, ziyarete gelen konuklardan hiçbir talepte bulunmadan hizmet veriyor. Gözleme gelen konuklar astronomi konuları ile ilgili seminerler dinleyebilme, gözlem geceleri boyunca teleskopla gözlem yapabilme hem de görevli astronom ile astronomi hakkında sohbet etme ayrıcalığına sahip oluyorlar. Bu programlara katılmak isteyenler, Aka Koleji’ne başvurabilir ve aylık gözlem geceleri ve gözlem saatleri hakkında bilgi alabilirler. Hava koşulları uygun olduğu sürece, ayın ilk günlerinde duyurulan gözlem tarihlerde bir değişiklik olmaz. Danışmadan randevu alarak, o ay içinde yapılacak gözlemlerden istediklerini katılabilirler. Okulun web adresinden krokiye ulaşarak kolayca ulaşımlarını sağlayabilirler.
AKA Koleji Güneş ve Uzay Gözlemevi
Radyum Sokak, No: 21 Bahçelievler – İSTANBUL
Tel: (212) 557 27 72
1 Yorum
Siteniz çok güzel, sürekli takip ediyoruz ancak böyle bir site de niçin Cern’ de bugun yapılan proton çarpıştırma deneyi ile ilgili bir bilgi konulmamış doğrusu anlayamadım..Sonuçta bu deney evrenin ilk oluşum aşamaları hakkında bilgi vermiyecek mi?..Biz astronomlarında en çok merak ettiği konulardan biridir… teşekkür ederim.