UzayveAstronomi.com olarak, 2009 Dünya Astronomi Yılı’na özel yeni bir yazı dizisi ile karşınızdayız: “52 Göksel Gerçek”
Bir çocuk bize, evren ne kadar büyük diye bir soru sorsa, herhalde vereceğimiz yanıt “çok büyük” olacaktır. Yanıtın ardından karşılık gecikmeyecektir: “Ama ne kadar büyük?” Bu sorudan sonra genelde tıkanıp kalırız.
İşte bu yazı dizisinde; bildiğimiz tanıdığımız kavramlardan, nesnelerden, büyüklüklerden yararlanarak, evrenin o muazzam ve ihtişamlı yapısını birlikte hayal etmeye çalışacağız. Aslında hayal etmekten öte, art arda yazılan sıfırları, gerçek evimiz olan evreni daha iyi tanımak ve kendi yerimizi daha iyi görmek için anlamlı birer araç haline getireceğiz. Yani, sayıları matematiğin soyut dünyasından çıkarıp, onlara zihnimizde anlamlı birer kişilik kazandırmaya çalışacağız.
2009 boyunca her hafta, farklı bir konu hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, sizlere konuyla ilgili genellikle tahmine dayalı bir soru yönelteceğiz. Başlıktaki 52 sayısı da buradan geliyor.
Soruları pazartesi soracağız. Yanıtlar ise cuma günleri açıklanacak. Yazı dizimizi takip eden okurlarımıza, her üç aylık dönem için küçük bir ödül de vereceğiz. Ödül kazanmak için yarışmaya katılım şartlarını aşağıdaki bölümden öğrenebilirsiniz.
Yarışmaya nasıl katılabilirsiniz?
- Yarışmaya katılmak için, yazının altında yer alan yorum bölümüne tercih ettiğiniz şıkkı belirtmeniz yeterlidir. Yorum yazarken, gerçek isminizi yazmanız ve her soru için aynı e-posta adresini kullanmanız önemlidir. Farklı her bir e-posta adresi ayrı bir kişi olarak değerlendirilecektir.
- Her yarışmacının bir yanıt hakkı vardır. Yorum bölümünde aynı anda birden fazla şıkkı tercih edenler dikkate alınmayacaktır.
- Her hafta için, sorunun yayınladığı andan yanıtın yayınlandığı ana kadar yarışmaya katılma hakkına sahipsiniz. Bu andan sonra verilen yanıtlar dikkate alınmayacaktır.
Kimler ödül kazanabilir?
- İlk üç aylık dönem için 12 sorudan en az 7 soruya doğru yanıt verenler, değerlendirmeye alınır.
- Kazananı belirlemek için önce, 7’den fazla doğru yanıtı olanlara bakılır. Bu durumda en fazla doğru yanıta sahip okur hediyeyi kazanır.
- Yukarıdaki şartları sağlayan katılımcılar arasında eşitlik olması durumunda, kazanan çekilişle belirlenir.
- UzayveAstronomi.com, yarışma şartlarını ve ödülün niteliğini, önceden haber vererek değiştirme hakkını saklı tutar.
7 yorum
kesinlikle çok iyi bir fikir şimdiden heyecanlandım! Soruların nasıl sorular olucagını ve kalitesini çok merak ediyorum. Bu yarışmanın aksamaması bence çok önemli umarım bunu yapabilirsiniz. şimdilik kolay gelsin…
Yarışmaya herkes katılabilir deniliyor, o zaman Ozan Kanbertay tüm soruları bilir ve de hediyeyi alır. Belirli bir kesimi dışarıda bırakmak gerekir. örneğin amatör ve porfesyonel astronomlar. Bir diğer konu da vereceğiniz hediyeyi baştan açıklarsanız insanlar daha iştahla konuya sarılırlar. Sanırım çok değerli olmayan hediyeler vereceğiniz için açıklama yapmıyorsunuz. İlk hediye 15 cm. çaplı bir aynalı teleskop olduğunu açıklayın ki ne kadar önemli bir hediye olduğunu site izleyenler görsün. Belki de amaç hediye olmamalı herkes kendi bilgisinin ne kadar olduğunu sınamak açısından bu yarışmaya katılmalı.
bende astronomiye ilgi duymaya başladım. Heycanlı olacağına inanıyorum. yanlız
sorulara nasıl ulaşacağız bize mail mi atılacak.derin uzay cisimleri ….
Engin Bey,
52 Evren Gerçeği’nin ilk sorusu yayınlandı. Aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz..
https://www.uzayveastronomi.com/2009/01/17/gunes-ofkelenirse/
Sorular her Pazartesi Günü yandaki “52 Göksel Gerçek” kategorisi altında yayınlanacak ve ana sayfadan duyurulacak. Burayı takip etmeniz yeterli.
Gönül isterdi ki; değil 15, 30 cm çaplı bir teleskop verebilelim. Yeterli maddi kaynağımız ve herhangi bir sponsor desteğimiz olmadığı için şu aşamada böyle bir ödül verebilme olanağımız yok malesef. Zaten bu yazı dizisinin amacı, ödül vererek insanları birbiriyle yarıştırmak değil. Temel olarak, soruları sorarken ve cevaplarken vereceğimiz ilginç bilgilerle okuyucuların gökbilim merakını uyandırmayı ve okuyucuyla etkileşime girmeyi amaçlıyoruz. Ethem Hocam, sizin dışınızda, amatör çalışmaları takip eden profesyonellerin sayısı ihmal edilebilecek kadar az olduğu için, katılımcı konusunda herhangi bir kısıtlamaya gitmedik. Sitenin üç devamlı yazarı olarak, bizler de yarışmaya katılmayacağımız için bunu da belirtme gereği duymadık.
Ayın büyüklüğü kadar olurdu.
tüm seçenekler de olası teoriler dir fakat bence şu an günümüzde gelişmiş ülkelerin ortak başlatmış olduğu projeye katılıp büyük uzayistasyonlarında (uzay şehri) yaşam için adım atılsa çok daha uygun olacaktır.Bunun için gerekli olan tek şey uzayda yerçekimi olmayışından yada istasyon içindeki dengelerin dünya ortamını yakalaya mamış olmasından doğan kemik erimesi hastalığıdır.Genç ve yeni nesillerin bu konu üzerine eğilmesini sağlayacak bir devlet destekli eğitim çalışması ile bu sorunun aşılacağına da inanıyorum.