Yakın gelecekte hayata geçmesi planlanan “dev teleskop” projelerinden bahseden yazımızı okuyan okurlarımız “Dev Macellan Teleskobu”nu hatırlayacaklardır. 7 adet 8.4 metre çaplı dairesel aynadan meydana gelecek dev teleskobun inşası ve işletmesi için 3 farklı kıtadan 9 araştırma kurumu geçtiğimiz günlerde anlaşma imzaladı.
Telif Hakkı: Giant Magellan Telescope – Carnegie Observatories
Amerika’dan Carnegie Bilim Enstitüsü, Harvard Üniversitesi, Smithsonian Enstitüsü, Texas A& M Üniversitesi, Arizona Üniversitesi ve Texas Üniversitesi projenin ortakları arasında yer alıyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Astronomy Australia Limited Şirketi ise Avustralya kıtasından projeye ortak oluyor. Projenin son ortağı ise Güney Kore’den, Kore Astronomi ve Uzay Bilimleri Enstitüsü.
Dev Macellan Teleskobu’nun Özellikleri
7 adet 8.4 metrelik dairesel aynanın bir araya gelmesiyle bu teleskop, 24.5 metre çaplı tek bir aynanın çözünürlük gücüne erişecek. Böylece kuramsal olarak Hubble Uzay Teleskobu’ndan 10 kat daha keskin görüntüler elde edilebilecek. Her bir aynanın ağırlığı 20 tonu, teleskop binasının yüksekliği ise 60 metreyi bulacak. Dev teleskobun, mevcut imkânlarla cevaplanamayan sorulara ışık tutması bekleniyor. Teleskobun araştıracağı ve gözlemleriyle ışık tutacağı konular oldukça ilgi çekici ve bilim dünyasının popüler konuları: Karanlık madde ve karanlık enerjinin doğası, ilk yıldızların ve gökadaların kökeni, yıldız ve gezegen oluşumunun gizemleri, gökadaların evrimi, kara deliklerin gelişimi. Dev Macellan Teleskobu, yakın yıldızların etrafındaki gezegenlerin saptanmasında ve görüntülenmesinde de önemli rol oynayacak.
Proje Hakkında
Teleskobun yapımına 2012 yılında başlanacak. 2019 yılında ise projenin tamamlanması planlanıyor. Şili’de Ant Dağları’nda yer alan Las Campanas Gözlemevi’ne kurulması planlanan teleskobun ayrıntılı tasarımının önümüzdeki iki yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Projenin toplam maliyetinin ise 700 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. 2.5 metrelik Hubble Uzay Teleskobu’nun sadece fırlatılışı için 1.5 milyar dolar harcandığını düşünürsek, gökbilimcilerin neden yer teleskoplarını tercih ettiklerini anlayabiliriz.
Telif Hakkı: Giant Magellan Telescope – Carnegie Observatories
Not: Bu sayfadaki tüm resimler Dev Macellan Teleskobu-Carnegie Gözlemevi yetkililerinin izniyle yayınlanmaktadır.
3 yorum
Böyle gelişmeler günümüzde gittikçe artıyor.Bu çok heyecan verici.İnsanoğlu sınırları zorluyor.Teknoloji geliştikçe birçok şey öğreneceğimiz kesin.Yani gelecekte belki de imkansız olan ve asırlardır insanların birbirlerine sordukları soruları teknoloji ve araştırmalarımız sayesinde öğrenebilicez.Yine sevgi ve merak sayesinde!
tam işime yaradı sağol
2016 da bıtecegı soylenıyordu hatta natıonal georapıch de bu teleskopla ılgılı belgesel cektıler.