Uluslar Arası Uzay İstasyonu’nu bilmeyenimiz yoktur. 16 devletin katkısıyla işletilen bu istasyon, uzayda çalışır halde bulunan tek araştırma merkezidir. 400 km yukarıdaki bu araştırma merkezi, “istasyon” sıfatını boşuna almamış. Zira, işlerliğini sürdürebilmek için istasyona düzenli seferler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu seferlerin ise iki nedeni var:
- Araştırma yapmakla görevli astronotları taşımak
- İkmal yapmak
Bizim bu haberde ilgilendiğimiz ise, ikinci madde. İkmal yapmak için taşınan kargonun içeriğinde; astronotlar için erzak, yeni deney aletleri, yeni modüller ve çeşitli donanımlar olabilir. Ayrıca, astronotların atıklarının da istasyondan uzaklaştırıp, Dünya’da bir şekilde yok edilmesi gerekiyor.
İşte Japon Uzay Ajansı JAXA’nın bu işler için tasarladığı H-II Kargo Gemisi (HTV), 10 Eylul 2009 tarihinde TSİ 20:01’de başarıyla fırlatıldı. Tanegaşima Uzay Merkezi’nden fırlatılan uzay aracı, yine Japonya’ya ait H-IIB roketi ile taşındı.
Peki biz bu uzay aracını neden haber yaptık? H-II Kargo Gemisi, kendi alanında pek çok ilke imza atıyor da ondan.
HTV’NİN İLKLERİ
- Diğer kargo gemilerinden farklı olarak, HTV Uluslar Arası Uzay İstasyonu’na doğrudan bağlanmayacak. İstasyonun 10 metre kadar yakınında duracak olan araç, “Canadarm 2” denilen bir robotik kol vasıtasıyla yakalanıp istasyona kilitlenecek.
- HTV’nin güneş panelleri emsalleri gibi açılır, kapanır değil. Paneller, bunun yerine, kargo gemisinin üzerine döşenmiş.
- HTV’nin “kapısı”, diğer kargo gemilerine göre daha geniş. Böylelikle, artık daha büyük ekipmanlar istasyonun içine sokulabilecek.
- İlk defa basınçlı ve basınçsız ortamda saklanan kargolar aynı araç içinde taşınabilecek.
DiĞER KARGO GEMİLERİ
Amerikalıların uzay mekikleri, Rusların Soyuz ve Progress’i, Avrupalılar’ın ATV’leri kargo taşıyan diğer uzay gemileri. JAXA, bugünden itibaren Uluslar Arası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyabilen dördüncü uzay ajansı oluyor.
HTV’NİN YOLCULUK TAKVİMİ
Bu yolculuk, Japon kargo gemisinin ilk seferi olacağı için, UUİ ile buluşması biraz geç olacak. Herhangi bir sorundan kaçınmak için, çeşitli manevralarla aracın hareket kabiliyeti test edilecek. Eğer her şey yolunda giderse, Japon kargo gemisi 17 Eylül’de UUİ ile birleşmiş olacak. Yükünü boşalttıktan sonra, bir ay kadar istasyona bağlı kalacak; ardından da topladığı atıklarla birlikte atmosfere giriş yapacak ve tamamen yanacak.
SON SÖZ
HTV’nin nitelikleri, Japonya’nın uzay teknolojileri alanından geldiği noktayı göstermesi açısından önemli. Ayrıca bu görevden elde edilecek deneyimler, Japon Uzay Ajansı’nın Ay’a ve Mars’a dönük gelecek planları için de altyapı oluşturacaktır.
HTV ile ilgili gelişmeleri sitemizden duyurmaya devam edeceğiz.
2 yorum
sizleri bilmem ama bu tür gelişmeler beni acayip heyecanlandırıyor.insanoğlu uzaya yavaş yavaş yerleşiyor.tıp ki büyük önderin dediği gibi istikbal göklerdedir.
AMA BİZ BUNUN FARKINA VARMIŞMIYIZ ACABA!!!!!!
İçinizde mutlaka Arthur C.Clarke’ın kitaplarını okuyanlarınız vardır. Rama kitabında yazılanlar neden bir gün gerçek olmasın.. Mars ta ve başka gezegenlere yerleşmiş insan kolonileri..Gerçekten inanıyorum ki birgün bunlar gerçekleşecek. Eğer insanoğlu kendi kendini yok etmez ise elbette.. Yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki. İnsanı uzun yaşayabilme hayallerine teşvik ediyor..